1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи

Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи

Увеличение бе отчетено и в броя на мътещите двойки

В периода 3-13 март екип на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ установи рекорден брой двойки от редкия вид белоглав лешояд на територията на Източните Родопи, съобщиха от пресцентъра на организацията.

При преброяването са установени 48 двойки, от които 33 мътещи. Това е най-големият брой двойки регистриран през последните 20 години. През миналата година двойките бяха 47. Увеличение бе отчетено и в броя на мътещите двойки, като тази година те са с 9 повече от същия период на миналата година. Тези данни потвърждават установената тенденция на увеличаване на числеността на вида.

Интересен факт, установен по време на наблюденията този сезон, бе заемането на някои по-малко атрактивни гнездови скали, разположени в западната част на долината на Арда, които не са били използвани от 80-те години на миналия век. Мониторингът ще продължи и през следващите месеци с цел установяване на броя на успешно излетелите млади птици.

Опазването на единствената колония на белоглавия лешояд в България е една от най-успешните дейности на БДЗП. Редовното подхранване, обявяването на защитени територии и образователните дейности, започнати в началото на 90-те години, доведе до трайни положителни резултати. Числеността на вида се увеличи от 10 двойки през 1991 г., до 35 двойки през 2005 г. и 48 двойки през 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.