1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекорден брой „многодетни семейства” са регистрирани сред размножаващите се царски орли в България

Рекорден брой „многодетни семейства” са регистрирани сред размножаващите се царски орли в България

Мониторингът на гнездовия успех се извършва от БДЗП

Рекорден брой „многодетни семейства” са регистрирани тази година сред размножаващите се царски орли в България. Мониторингът на гнездовия успех, който се извършва от БДЗП, показа, че три от двойките имат максимален брой малки – по 3. Това е изключително рядко явление и за последен път е било наблюдавано в такъв мащаб през 2005 година.

„Интересното е, че многодетните орли са именно от тези двойки, които успяхме да подхранваме успешно през зимата”, коментира Димитър Демерджиев, отговорник по опазването на царския орел по проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, в рамките на който се извършват дейностите по опазването му.

Като цяло гнездовият успех през този сезон е висок. От общо 24 двойки царски орли – също рекорден брой, регистриран от началото на опазването на вида в България - 19 са замътили и 18 имат малки. 5 от най-рисковите (от гледна точка на човешко безпокойство) се охраняват от доброволци на БДЗП в рамките на проекта. 6 от двойките са сменили гнездата си по различни причини - поради безпокойство и вероятно поради паразити в старите гнезда. Всички нови гнезда са намерени и се наблюдават от експертите на БДЗП с цел опазването на орлите и малките им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.