1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекорден брой нови гнезда на царски орли открити в Европейска Турция

Рекорден брой нови гнезда на царски орли открити в Европейска Турция

Снимка:

Броят на известните двойки в Турската част на Тракия достигна 44

В периода 21-24 април 2015 г. експерти от БДЗП, съвместно с представители на Турското дружество за опазване на природата (Doḡa Dernеgi), партньор на BirdLife International, проведоха орнитологични проучвания в Европейската част на Турция. Целта на експедицията бе установяване на броя на заетите територии от царски орли. По време на теренните проучвания бяха открити 9 неизвестни гнезда на вида, което е абсолютен рекорд за Тракия. Така броят на известните двойки в Турската част на Тракия достигна 44. От новооткритите 9, две са нови територии от сега сформирани двойки, а останалите са съществували, но са в райони, непосещаван досега от орнитолозите, съобщават от БДЗП.

Към 2015 г. 37 гнездови територии в Турска Тракия са заети от двойки царски орли, като в 27 от тях птиците мътят. Осем от двойките си бяха построили нови гнезда, които бяха локализирани от изследователите. За съжаление бе установено, че при три двойки дърветата с гнезда на орлите са изсечени, поради корекции на водните корита.

По време на експедицията в Турция бе потвърдено гнезденето на едната от двете известни към момента двойка египетски лешояди (Neophron percnopterus) в Турската част на Странджа. Поради закъснялата пролет при известните колонии на белошипа ветрушка (Falco naumanni) бе регистрирана ниска численост, вероятно, защото птиците все още не са се завърнали от юг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.