1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекорден брой успешно размножаващи се двойки морски орли в България през 2013 г.

Рекорден брой успешно размножаващи се двойки морски орли в България през 2013 г.

Снимка:

Основната част от гнездовата популация е базирана по Дунавските острови

Рекорден брой успешно размножаващи се двойки морски орли в България установиха екипите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) през 2013 г. За период от 30 години най-едрият орел в Европа е увеличил числеността си в страната ни от 1 двойка през 1985 г. до 30 двойки през 2013 г.

„Основната част от гнездовата популация е базирана по Дунавските острови, но от няколко години се наблюдава увеличение на гнездящите двойки морски орли във вътрешността на страната и по-специално в района около град Бургас и река Тунджа“, споделя координаторът на проект „По следите на морския орел“ Свилен Чешмеджиев. „Последните десетина години в Централна и Северна Европа видът чувствително увеличи числеността си, което най-вероятно е причината за този своеобразен рекорд в България.“

През 2013 г. екипите на БДЗП успяха да картират гнездата на морския орел в България, както и да съберат ценна информация за гнездовия успех, хранителната база и заплахите по места. Освен това в края на месец май успешно бяха опръстенени две млади птици от гнезда, намиращи се в територията на Природен парк „Персина“.

БДЗП отдавна работи по опазването на този величествен вид в България. До края на годината ще бъдат отпечатани информационни материали за морския орел и ще бъдат проведени няколко срещи с представители на държавните институции и неправителствени организации, пред които ще бъдат представени данните от проучването.

Всички тези дейности са част от проекта „По следите на морския орел“, финансиран от програма Мтел еко грант 2013. Вижте подробности на http://www.mtel.bg/priroda.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.