1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекордна численост на бялата лопатарка в гнездовата колония в „Пода”

Рекордна численост на бялата лопатарка в гнездовата колония в „Пода”

Снимка:

След 2010 година числеността на гнездящите двойки бе паднала под 10

Рекордна численост на бялата лопатарка в гнездовата колония в „Пода” отбеляза изследването, проведено от практикантката в Природозащитния център на БДЗП Юлия Кестлер.

От март месец насам Юлия Кестлер изследваше основните въпроси, свързани с гнезденето на емблематичния за защитената местност „Пода” вид. Мястото е поставено под защита именно за запазване на единствената по цялото ни Черноморско крайбрежие гнездова колония на бялата лопатарка. Числеността на вида е проследявана от 1970-те години и максимумът гнездящи двойки е достигал до 30-35.

През гнездовия сезон на 2015 г. изследването показа, че в „Пода” са гнездили 27 двойки от тази включена в Червената книга на България птица. Това е много добра новина, защото през годините след 2010 числеността на гнездящите двойки бе паднала под 10. Сред множеството интересни факти, които Юлия Кестлер събра за гнезенето на белите лопатарки е това, че птиците през 2015 г. почти не напускаха защитената местност. В предишни години лопатарките често отлитаха за търсене на храна чак до Атанасовското езеро, на около 7 км от колонията. Тази година гнездата на лопатарките бяха в 5 „групировки” – 4 по храсти тамарикс и една – в самия тръстиков масив.

Не са наблюдавани маркирани индивиди сред почиващите или хранещи се на групи бели лопатарки на различни места в защитената местност. Дори сега, когато почти всички малки са напуснали гнездата, много рядко се виждат малки групи да отлитат на север към Атанасовското езеро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.