1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Решението на ВАС за парк "Странджа" - в услуга на строителната мафия

Решението на ВАС за парк "Странджа" - в услуга на строителната мафия

ПП "Зелените" ще предприемат всички необходими мерки Общият устройствен план на Царево да бъде отменен

На 15 януари 2014 г. Върховният административен съд взе поредното решение в услуга на строителната мафия, като пренебрегна международното и европейското законодателство, ратифицирано от България в защита на нейната собствена природа и разреши застрояването в Природен парк "Странджа", заявяват в своя декларация ПП "Зелените".

Петчленният състав на ВАС взе необжалваемо решение и отмени решение на предишния тричленен състав, с което се обявяваше за незаконосъобразен Общият устойствен план на община Царево заради липсата на предварително издадени Екологична оценка и Оценка за съвместимост с Натура 2000. Именно този Общ устройствен план предвижда масирано застрояване на крайбрежието на Странджа в нарушение на плана за управление на Природения парк и на изискванията за опазване на видовете и местообитанията от Натура 2000, припомнят природозащитниците.

Петчленката напълно е пренебрегнала изискванията на Орхуската конвенция и Директивите за екологичните оценки и за природните местообитания, а оттам и на Конституцията, пишат още "Зелените".

Те изразяват убеденост, че съдиите във ВАС са достатъчно компетентни. Щом като веднъж тричленният състав съвсем компететно, отговорно и вярно е разчел правната рамка, явно сега това не е въпрос на компетентност, а на зависимост.

ПП "Зелените" ще предприемат всички необходими мерки Общият устройствен план на Царево да бъде отменен, чрез натиск от страна Европейските институции и стартиране на наказателни процедури и разглеждане на случая в Европейския парламент – освен ако Министърът на регионалното развитие, главният касационен жалбоподател и виновник за създалата се недопустима ситуация и в предишното, и в сегашното правителство, не отмени веднага своята заповед за одобряване на скандалния план.

Конкретният казус, заключват "Зелените", ясно показва, че без откъсване на съдебната власт от влиянието на парламента и изпълнителната власт и без реален контрол на суверена върху нея, ние ще продължаваме да получаваме такова лъжливо правосъдие и в бъдеще.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.