1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Резултатите от проверката на ЕК по програма "Околна среда" ще бъдат оповестени

Резултатите от проверката на ЕК по програма "Околна среда" ще бъдат оповестени

Снимка:

В края на 2013 г. бяха спрени плащания за близо 1 млрд. лева заради нарушения

Европейската комисия (ЕК) ще изпрати своя отговор относно блокираните средства по оперативна програма „Околна среда“ до края на седмицата. В края на 2013 г. бяха спрени плащания за близо 1 млрд. лева заради нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Близо 180 млн. лева финансови корекции бяха наложени на почти всички общини за заради незаконно смесване на критерии за подбор и показатели за оценка, намаляване или удължаване на срока за получаване на оферти, ограничително изискване за членство в Централния професионален регистър на строителите без допускане на еквивалентно членство и неравно третиране на участниците.

При блокиране на европейските средства се наложи и повторна проверка на близо 300 договора от 2010 година насам. Тя трябваше да приключи през март, но поради забавяне обосновката ни към Брюксел бе изпратена в началото на май.

Все още не е ясно какъв ще бъде отговорът на Европейската комисия и дали средствата ще бъдат възстановени, предаде 3e-news.

В началото на месеца вицепремиерът Зинаида Златанова успокои, че няма да има фалирали общини заради спрените средства от ЕК. "Работим усилено за възстановяване на плащанията", увери тя и припомни, че откакто плащанията са били блокирани, те са поети от държавния бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.