1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Риболовът в тропиците най-силно засегнат от климатичните промени

Риболовът в тропиците най-силно засегнат от климатичните промени

Изменението на климата може да доведе до 70% увеличение на риболовния потенциал в регионите с по-голяма географска ширина

Големите промени в областта на рибарското разпределение, заради промените в климата, ще се отразят най-неблагоприятно на сигурността на изхранването в тропическите региони, сочи проучване на Университета на Британска Колумбия. Това е първото голямо проучване, проследяващо последиците от изменението на климата върху океанския риболов. Изследването анализира 1 066 видове, вариращи от крил до акули, които представляват около 70% от световния улов .

"Нашите прогнози сочат, че изменението на климата може да доведе до 30%- 70% увеличение на риболовния потенциал в регионите с по-голяма географска ширина и спад до 40% в тропиците", заяви  Уилям Ченг специалист в областта. Изследователите смятат, че регионите с най-голямо увеличение на риболовния потенциал включват Норвегия, Гренландия, Аляска и източното крайбрежие на Русия, докато регионите с най-голямата загуба ще бъдат Индонезия, САЩ (без Аляска), Чили и Китай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.