1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Смолян провери сигнали за щети от мечка

РИОСВ - Смолян провери сигнали за щети от мечка

През този период на годината нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата

В неделя (14 март)  групата за бързо реагиране към РИОСВ - Смолян провери първите  за годината сигнали за щети от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин и село Чокманово, община Смолян.  При оглед  в местност „Краево“, землище на село Триград, са открити две овце и една крава. По-късно през деня е проверен сигнал в село Чокманово, където е установено нападение над едно конче. И при двете констатирани щети в близост до местата на нападение са открити следи от защитения вид. В понеделник е регистрирана още една щета, при която в местност „Мангърова барчина“, землище на село Змеица, община Доспат, собственичката на стадо от 42 овце, констатира липсата на две от тях.  За регистрираните щети РИОСВ – Смолян ще изготви предложение за обезщетение на собствениците.

През този период на годината нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата.

За недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.