1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ – София установи изпускане неорганизирани емисии от ТЕЦ ,,Република”

РИОСВ – София установи изпускане неорганизирани емисии от ТЕЦ ,,Република”

Снимка:

За установените нарушения на екологичното законодателство на дружеството ще бъдат съставени два акта

Във връзка със сигнали за запрашаване на въздуха в гр. Перник, експерти на РИОСВ – София извършиха проверки на ТЕЦ "Република” към "Топлофикация Перник” АД. При проверките е констатирано системно изпускане на емисии с кафяв цвят от котелен цех, които запрашават различни райони на гр. Перник, в зависимост от посоката на вятъра. Неорганизираните прахови емисии са в резултат от процепи, дупки и неуплътнени участъци от сградата, в която са разположени парогенераторите. 

За установените нарушения на екологичното законодателство на дружеството ще бъдат съставени два акта. Размер на санкцията, съгласно Закона за опазване на околната среда, е от 10 000 лв. до 500 000 лв. 

С цел ограничаване и преустановяване на неорганизираните прахови емисии, на ,,Топлофикация Перник” АД са дадени задължителни за изпълнение предписания.

От Изпълнителна агенция по околна среда е изискано съдействие за разполагане на мобилна автоматична станция за измерване качеството на атмосферния въздух в района. 

От началото на година досега на ТEЦ ,,Република” към ,,Топлофикация Перник” АД са съставени 6 акта за неорганизирани прахови емисии и са издадени 6 наказателни постановления на обща стойност 261 000 лв. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.