РИОСВ – Враца отбеляза Световния ден на влажните зони с две инициативи

Една от целите е да се обърне по-голямо внимание на значението на тези удивителни места

Eксперти от РИОСВ – Враца гостуваха на ученици от четвърти клас на СУ „Христо Ботев“ във Враца, където с презентация и викторина запознаха учениците с влажните зони и тяхното значение за устойчивото градско бъдеще, с Рамсарските места в България и влажните зони във Врачански регион. Световният ден на влажните зони се отбелязва на 2 февруари всяка година.

В детския отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев“ се срещнаха с ученици от трети клас на училище „Софроний Врачански“. След презентацията на експертите бяха проведени занимателни игри, в които малчуганите се включиха активно с рисунки на влажните зони и видове, които ги обитават. Особен интерес за учениците представляваха защитените видове растения и животни, включени в Червената книга на Р България, която е подарък на регионалната библиотека от РИОСВ – Враца.  

Всички участници в инициативите получиха подаръци от инспекцията - бележници, албуми и плакати, свързани с темата.

Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Съгласно Конвенцията, влажните зони са: „блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода, дълбочината на които при отлив не надхвърля шест метра”.

През 2018 г. Световният ден се отбелязва под надслов: „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще“.

Една от целите за отбелязването на Деня за влажните зони тази година, е да се обърне по-голямо внимание на значението на тези удивителни места, които имат важна роля не само като водоизточник, но и като място за риболов, събиране на ценни растения, дърводобив и поминък. Влажните зони са безценен ресурс и в областта на еко-туризма, създават допълнителни възможности за здравословен живот, спорт и отдих.

Рамсарските места в България са „Атанасовско езеро”, „Комплекс Беленски острови”, „Дуранкулашко езеро”, „Остров Ибиша”, „Шабленско езеро”, „Местността Пода”, „Поморийско езеро”, „Комплекс Ропотамо”, „Езеро Сребърна”, „Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”.  Общата им площ е 49 912, 43 ха , което е 0.45% от територията на страната.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.