1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рискът от тежки зими вече е двойно по-голям

Рискът от тежки зими вече е двойно по-голям

Очакванията са Арктика да остава без лед в края на летния сезон през 30-те години

Рискът от тежки зими в Европа и Северна Азия се е удвоил заради глобалното затопляне. Това сочи ново изследване, инфомира „Дневник“.

Причината е изменението на климата, заради което се топи ледената покривка на Арктика. Това от своя страна води до нови вятърни течения, които изтласкват студения въздух и сняг на юг. Суровите зими през последното десетилетие са свързани с годините, в които топенето на ледовете в Арктика е най-интензивно. Новото проучване обаче дава най-разбираемото компютърно моделиране засега, което показва как тежките зимни сезони са причинени от изменението на климата, а не просто от естествените вариации на времето.

Учените климатолози от години предупреждават, че глобалното затопляне не означава само бавно, постепенно повишаване на температурата. По-скоро климатичните промени са свързани с наличието на повече енергия в климатичната система, която предизвиква по-чести екстремни проявления на времето.

Откритието, че рискът от тежки зими вече е двойно по-голям, доказва, че последиците от глобалното затопляне не касаят само бъдещи заплахи. Топенето на ледовете в Арктика има връзка също така и с влажни летни сезони в Обединеното кралство през последните години.

Новото изследване сочи, че тенденцията към по-чести сурови зими ще се запази и през следващите няколко десетилетия. Очакванията са Арктика да остава без лед в края на летния сезон през 30-те години на този век, което ще спира промените в посоката и скоростта на вятъра за тези територия. В същото време изменението на климата ще продължи да увеличава средните температури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.