1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С 21% са намалели нарушенията по Закона за горите на територията на РДГ-Кюстендил

С 21% са намалели нарушенията по Закона за горите на територията на РДГ-Кюстендил

Това показва отчета на дирекцията

С 21% са намалели нарушенията по Закона за горите на територията на Регионална дирекция по горите-Кюстендил през 2011 г. в сравнение с предходната година, това показва отчета на дирекцията, който бе представен на заседание  на  Областния  консултативен  съвет   по  опазване  на   горите,  дивеча  и  рибата.

"285 са нарушенията, констатирани с актове. Намалението се дължи на това, че по новия Закон по горите вече и общините могат да съставят актове, а те не правят това. Има само 1 акт съставен от тях", заяви експертът от РДГ Костадин Костадинов, цитиран от Дарик радио.

На територията на Кюстендилска област най-много нарушения се извършват на територията на Държавно горско стопанство-Дупница. Там през 2011 година са съставни 55% от всички актове.

Три основни проблема бяха поставени на заседанието на Областния  консултативен  съвет. Това са първо малкият брой на съвместните проверки между РДГ, ОД на МВР и Инспекцията по труда на фирмите за дърводобив. Второ - проблемът с възстановяването на разрушените горски пътища от същите фирми и трето - паленето на стърнищата от възрастните хора.

На заседанието бе съобщен  и горещият телефон на РДГ, където може да се сигнализира за нарушения. Той е 078/97 23 33.

За председател на  Областния консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата бе избран Областният управител Владислав Стойков. За негов заместник в съвета бе определен директорът на РДГ- Кюстендил Здравчо Тодоров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.