1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С пристигането на белия щъркел стартира кампания по неговото опазване

С пристигането на белия щъркел стартира кампания по неговото опазване

Освен установяването на бройката на тези любими птици, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида

На 5-ти март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявява старта на информационна и дарителска кампания „Годината на белия щъркел“, посветена на проучването и опазването на вида.

На специално откриващо събитие в София бе представена информация за VIII Международно преброяване на белия щъркел, което се организира тази година в над 40 страни по света. През 2024 г. то ще се проведе за осми път през юни и юли, като ще обхване над 5000 населени места у нас. БДЗП е координиращата организация за България.

бдзп-щъркел

„През юни и юли ще броим възрастните птици и техните малки. Всеки може да се включи в инициативата, като записва наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds, сподели експертът по вида от БДЗП Свилен Чешмеджиев.

Освен установяването на бройката на тези любими птици, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида. Сред най-сериозните от тях, констатирани досега, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове.

Именно заради това БДЗП стартира и дарителска кампания, посветена на проучването и опазването на вида. Част от инициативите, за които се събират дарения, са организиране на преброяването, закупуване на предаватели за проучване на придвижванията и миграцията, закупуване на пасища в Югоизточна България, важни за щъркелите по време на прелета и гнездовия период и др. Повече за целите на кампанията и начините за дарение може да научите на www.birds.bg.

бдзп-кампания-щъркел

Откриващото събитие даде старт и на излъчването на живо от гнездата на двете щъркелови семейства в село Ярлово YouТube канала на БДЗП, а гнездото в село Драгушиново ще можем да го наблюдаваме след броени дни.  Тази година излъчването се осъществява, благодарение на подкрепата на SiteGround, които са технологичен партньор и дариха средства и за подобряване на оборудването, подмяна на старите камери с нови и обезпечаване на излъчването.

Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там, където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век. Организатор е BirdLife International, а БДЗП е координиращата организация за България. Основен партньор на БДЗП в преброяването е Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.