1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съдът отхвърли искането на ТЕЦ „Марица 3“ за отмяна на принудителната административна мярка, наложена от РИОСВ - Хасково

Съдът отхвърли искането на ТЕЦ „Марица 3“ за отмяна на принудителната административна мярка, наложена от РИОСВ - Хасково

Само за първите четири месеца на тази година в Регионалната инспекция по околната среда и водите от граждани, организации и фирми са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха

В свое  определение Административният съд в Хасково е отхвърлил искането на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, с която Регионалната инспекция по околната среда и водите - Хасково наложи принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране дейността на топлоцентралата. Със своя акт съдът на практика удостоверява правилността на незабавното изпълнение на мярката, издадена от РИОСВ. Причина за мярката беше поредицата от нарушения на разпоредбите по Закона за опазване на околната среда и на условията на Комплексното разрешително, както и на предписанията, издавани от РИОСВ.

Припомняме, че работата на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД – Димитровград беше спряна с ПАМ от РИОСВ - Хасково на 21 април 2022. Административната мярка срещу ТЕЦ ,,Марица 3“ АД – Димитровград ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве.

Припомняме още, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни.

Към настоящия момент ТЕЦ „Марица 3“ не работи. Единствената лицензирана и сертифицирана автоматична измервателна станция в района на Димитровград отчита, че средноденонощните концентрации на серен диоксид вече са в норма, под критичния праг от 125 микрограма на кубичен метър (µg/m3). За 30 април и 1 май те са съответно 13 и 18 µg/m3.

Критичният праг от 350 µg/m3, приложим за средночасовите измервания, също е далеч от стойностите, отчитани в последните дни. За двата дни те попадат в диапазона от 4 µg/m3 до 65 µg/m3.

На 2 май се забелязва известно повишение в нивата на серен диоксид, но остават в норма. Среднодневната стойност е 71 µg/m3, а средночасовата се движи в диапазона от 8 µg/m3 до 215 µg/m3. Възможна причина за повишението е пренос на емисии от Гълъбово в резултат на североизточния вятър през периода.

За сравнение, преди принудителната административна мярка за спиране на дейността на ТЕЦ „Марица 3“ АД - Димитровград, само за месец април са отчетени 5 критични прехвърляния на средночасовата норма за опазване на човешкото здраве. На 7 април дори двукратно е надхвърлен и аларменият праг, което означава 3 последователни часа със стойности над 500 µg/m3.

Само за първите четири месеца на тази година в Регионалната инспекция по околната среда и водите от граждани, организации и фирми са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха. За този период автоматичната измервателна станция е отчела 8 на брой превишения на средночасовата норма. От май до декември 2021 година са регистрирани 25 сигнала, свързани с нередности при работата на ТЕЦ ,,Марица 3”, а отчетените за периода надвишения са 30 на брой.

За 2020 година, от друга страна, критични замърсявания на въздуха със серен диоксид в района на Димитровград не са отчетени. Именно през този период ТЕЦ ,,Марица 3” не е работила.

ТЕЦ „Марица 3“ АД - Димитровград е основният източник на емисии от серен диоксид в района. В града няма други промишлени обекти, формиращи и изпускащи емисии от серен диоксид. Възможен е и пренос на емисии от енергиен комплекс ,,Марица изток“, но липсата или минималният брой регистрирани превишения през годините, когато ТЕЦ ,,Марица 3“ не работи или е с минимален брой работни часове, ясно показва, че преносът от други източници е минимален, инцидентен и не води до значимо замърсяване на атмосферния въздух в Димитровград.

Превишения на средночасовата норма за периода от 01.01.2021 до 31.12.2021 г. - Серен диоксид, ПДК 350.0 ug/m3

Превишения на средночасовата норма за периода от 01.01.2022 до 01.05.2022 г. - Серен диоксид, ПДК 350.0 ug/m3

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.