1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съмнение за използване на отровни примамки в Кресненския пролом

Съмнение за използване на отровни примамки в Кресненския пролом

Природозащитници алармират за намерен мъртъв белоглав лешояд

Природозащитници сигнализират за бедстващ белоглав лешояд с парализиран крак, със съмнения за отравяне. Птицата е намерена на 12.03.2017 г. близо до град Кресна.

Днес, 14 март, къмпингуващи туристи от София откриват край Е79 друга мъртва птица от същия вид, видимо отровена. Спешната намеса на районният ветеринарен лекар, служители на Парка и екипа на Фонд за дивата флора и фауна, по чийто проект „Нов живот за лешоядите“ се възстановява популацията на лешоядите в Кресненския пролом, спасяват първата птица. Тя е транспортирана спешно във ветеринарна клиника в Благоевград, а оттам в Центъра за диви животни в село Ракитна.

Мъртвият лешояд ще бъде аутопсиран в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, като резултатът ще се използва като доказателство за осъждане на престъпното деяние в Съда.

В момента се сезират отговорните институции-РИОСВ, полиция и БАБХ, чиито представители ще документират вандалския акт, за да бъде повдигнато досъдебно производство в прокуратурата. Очакваме да бъдат установени наоколо още трупове на диви и домашни животни.

Използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона. Отровите са неселективен метод за убиване, който причинява изключително мъчителна и жестока смърт, освен това се натрупва по хранителните вериги и трае много дълго. Веднъж заложена, отровата може да попадне в подпочвени води, дивеч, растения или ядливи гъби и така да доведе до човешки смърти!

Често е засегнат и дивечът, като въпрос на късмет е отровена дива свиня да не попадне в храната на хората, предупреждават природозащитници.

Само преди година в същия район, край село Влахи, бяха убити с отрова и намерени труповете на няколко ловни и овчарски кучета, лисица и няколко гарвана, което говореше за изключително силна и бързодействаща отрова.

За такива проблеми често алармират  ловци, които са и сред големите потърпевши от инцидентите с отровата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.