1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Със съдействието на експерти от БДЗП бяха изработени и поставени над 400 хранилки за птици

Със съдействието на експерти от БДЗП бяха изработени и поставени над 400 хранилки за птици

Снимка:

Дружеството организира зимно подхранване за четвърта поредна година

Зимата вече дава път на пролетта и птиците могат да намират сами насекоми и семена. Точно в този пролетен момент идва и равносметката от кампанията за зимно подхранване на пойните птици в градовете "Зрънце любов".

От началото на декември до средата на март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успя да организира над 40 обучения и работилници за изработване на хранилки с ученици и деца от цялата страна. В тях се включиха около 1000 души. Със съдействието на експерти от дружеството бяха изработени и поставени над 400 хранилки за птици.

Много хора са направили и поддържали свои хранилки пред блока или в парка. Включили са се  десетки детски градини, училища, младежи, семейства с деца и много възрастни хора. Грижата за дивата природа, която често е на една ръка разстояние от нас, явно е запалила много съмишленици.

БДЗП организира зимно подхранване за четвърта поредна година. През 2012 г. акцията бе анонсирана като национална кампания. Чрез онлайн платформата за подкрепа на добри идеи "За България" бяха събрани 440 лв. за закупуване на слънчоглед за поддържане на около 100 хранилки в цялата страна. По време на два благотворителни базара в Добрич бе набрана сумата от 264 лв. отново за закупуване на слънчоглед с усилията на доброволци на дружеството, пише "Дневник".

Проведе се и фотоконкурсът "Зрънце любов в обектива", който събра 159 фотографии от 64 автори. Снимките бяха оценени от жури от представители на "Дневник", "ФотоСинтезис" и БДЗП. Първото място взе Нончо Илиев с кадъра "Идвааам!", второто отиде при Стефан Стефанов с фотографията "Доверие", а третото заслужи Борислав Христов със "Син синигер". Всички 159 фотографии бяха качени в профила на БДЗП във Фейсбук. Наградата на публиката взе снимката "Дарявам ти щастие" на Севдалина Кацарова.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.