1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ отказват подписването на споразумение за климатичните промени

САЩ отказват подписването на споразумение за климатичните промени

Страната не ратифицира Протокола от Киото, който има за цел да намали риска от екстремни температури

САЩ отказват да подпишат споразумение за световен фонд за подпомагане на борбата с климатичните промени преди предстоящата среща на върха за климата на ООН в Южна Африка следващата седмица, пише в. "Файненшъл таймс".

САЩ, подкрепени от Саудитска Арабия, все още не приемат плана за Зелен фонд за климата, отбелязва вестникът, като се позовава на американски представители.

Страните се съгласиха да създадат фонд миналата година, който да управлява до 100 милиарда долара годишно до 2020 г. за подпомагане на развиващите се страни в борбата им с климатичните промени, предава БТА. Комитет на ООН за климата прие проектоплана за фонда на среща в Южна Африка през октомври.

Преговарящи от цял свят ще обсъждат предложенията и евентуалното приемане на световно споразумение за климата на среща на върха в Дърбан, Южна Африка от 28 ноември до 9 декември. По-рано този месец генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова правителствата в богатите страни да увеличат финансирането на фонда, който според него има риск да загуби смисъл.

САЩ не ратифицираха Протокола от Киото, който има за цел да намали риска от екстремни температури, надигане на морското равнище и унищожаване на посевите. Протоколът от Киото, който бе приет през 1997 г. и влезе в сила през 2005 г., включва 37 богати страни, които трябва да намалят парниковите си емисии през първия обвързващ период 2008 - 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.