Съществени изменения в нивата на реките не се очакват

Снимка:

Очаква се водосборите на реките Марица, Тунджа и Арда да бъдат под праговете за внимание

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) до петък валежи не се очакват.

През последното денонощие водните нива на повечето реки в страната са останали без съществени изменения. Повишения с до + 94 см са регистрирани във водосбора на р. Въча при Девин, в резултат на работата на хидротехническо съоръжение. Водните количества на всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от – 11 см до + 14 см

Черноморски басейн: регистрирани понижения до -3 см

Източнобеломорски басейн: колебания от – 12 см до + 22 см

Западнобеломорски басейн: колебания от – 6 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 8 декември в резултат на снеготопене, са възможни незначителни повишения на водните нива в планинските части от водосборите на реките в басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 декември  ще бъдат около средно многогодишните стойности. Те ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 7, 8 и 9 декември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2 дни водните нива във водосбора ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водните количества на 7, 8, 9 и 10 декември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения или плавно ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

 Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.