1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съществува проблем с големия брой преписки за отчуждаване на земеделски земи

Съществува проблем с големия брой преписки за отчуждаване на земеделски земи

Обмисля се възможността да се ограничат проектите

Съществува проблем с големия брой преписки за отчуждаване на земеделски земи за използване на фотоволтаични паркове и инсталации. Броят на заявленията за отчуждаване в Министерството на земеделието и храните е нараснал много. Това съобщи на конференция за нисковъглеродната икономика министърът на околната среда и водите Нона Караджова. „Обмисля се възможността до приемането на Националния план за възобновяемите източници и неговата екологична оценка, да се ограничат тези проекти”, поясни тя.

Караджова смята, че не става въпрос за тези проекти, които вече са стартирали, а за такива, които са в начален стадий. Целта на това ограничаване е да се направи анализ колко проекта са одобрени и колко земи са отчуждени, защото ситуацията е хаотична. „Очаква се планът да е готов до средата на 2010 година, екологичната оценка ще отнеме още време. Това спиране е временна мярка, за да се въведе ред. Ние нямаме анализ колко проекта ще бъдат засегнати”, уточни Караджова.

Най-природосъобразният възобновяем енергиен източник, без съмнение, е Слънцето. Трансформацията на естествената дневна светлина в електрически ток, чрез фотоволтаични модули, е най-екологичният начин на преобразуване на слънчевата светлина в електричество. Фотоволтаичните инсталации преобразуват слънчевата светлина в електричество. Те могат да се включват в други проекти, като например - аграрно и битово водоснабдяване, пречиствателни станции на питейни и отпадни води и други подобни, за общински болници, училища, детски градини, улично и парково осветление и редица други цели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.