1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съветът на ЕС и Европарламентът се договориха за намаляване на атмосферните замърсители с 50% към 2030 г.

Съветът на ЕС и Европарламентът се договориха за намаляване на атмосферните замърсители с 50% към 2030 г.

Преговорите за България бяха трудни

Държавите от ЕС ще намалят замърсяването на въздуха до 2030 г. с 50% спрямо нивата от 2005 г. Това предвижда директива на Европейския парламент и на Съвета за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители, която ще влезе в сила след 2 години.

Преговорите по директивата започнаха в края на 2013 г. и продължиха по време на няколко председателства. По време на Нидерландско председателство се стигна до споразумение с Европейския парламент. Преговорите за България бяха трудни, но страната успя да защити позицията, че приносът към общото намаление трябва да съответства на социално-икономическите условия в държавата. Поетите национални ангажименти за намаляване на емисиите на серен диоксид, азотни оксиди, неметанови летливи органични съединения, фини прахови частици и амоняк към 2030 г. са определени съгласно прогнозираните от България възможности при отчитане на икономическата и финансова поносимост. Първоначалното предложение на ЕК предвиждаше значително по-високи стойности за страната, но в процеса на преговорите България успя да защити своята позиция и да договори реалистични и постижими стойности при запазване на висока амбиция на ниво ЕС.

Намаляването на емисиите от атмосферните замърсители е важен фактор, който  ще допринесе за повишаване на качеството на живота на гражданите на ЕС и за намаляване на смъртността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.