1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сайт наблюдава действащите малки ВЕЦ в България

Сайт наблюдава действащите малки ВЕЦ в България

Снимка:

Потребителите също могат да се включат в наблюдението на реките, като изпращат снимки за базата данни

Днес, 13 февруари по време на срещата на Басейновите Дирекции в страната с НПО беше представен сайта за наблюдение на малките ВЕЦ в България – www.dams.reki.bg . Електронната база данни изобилства от информация, снимки и видео за действащите малки ВЕЦ в страната ни, където ясно могат да се видят последствията от преграждането на реките, построените до момента рибни проходи и тяхната нефункционалност, както и множеството пресъхнали речни корита в цялата страна отбеляза Димитър Куманов от Сдружение „Риболовен клуб Балканка“.

Крайната цел на сайта е при нужда да бъдат изпращани сигнали до ЕК за всички нарушения по българските реки, съобщи Куманов. Цялата информация, която съдържа страницата, може свободно да се използва с нестопанска цел и от медиите.

Съществуващите, а и планирани малки ВЕЦ са отбелязани на сайта. Потребителите също могат да се включат в наблюдението на реките, като изпращат снимки за базата данни.

Съществена част от данните са предоставени от географската информационна система на WWF http://gis.wwf.bg/rivers// . Системата със сателитни снимки, карти и графики информира интернет потребителите за реките на България, зоните за защита на водите, ВЕЦ, реки, засегнати от ВЕЦ, диги, язовири и езера, а и къде в страната ни има стари гори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.