1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сбогувахме се с проф. Емил Маринов

Сбогувахме се с проф. Емил Маринов

Снимка:

Със своя професионализъм и всеотдайност, проф. Маринов остави следа в историята на МОСВ

Напусна ни проф. д.н. инж. Емил Маринов, зам.-министър на МОСВ (1997-2001) и президент на Международната комисия за опазване водите на р. Дунав през същия период.

Проф. Маринов остави над 50 научни труда в български и чуждестранни научни издания. Публикациите му от периода 1965-1975 г. са първите в България, в които се илюстрира приложението на ЕИМ за решаването на хидравлични и хидротехнически проблеми. Публикациите му по-късно  са свързани с изследване на напорни и безнапорни хидравлични процеси, в условията на плавна изменяемост и при наличие на разриви. Автор е на учебника по числено моделиране в хидротехниката за студентите от Хидротехническия факултет на УАСГ.

Със своя професионализъм и всеотдайност, проф. Маринов остави следа в историята на МОСВ. Като зам.-министър на околната среда и водите той инициира и ръководи екипа, разработил първия Закона за водите. Благодарение на него бяха поставени основите на съвременната институционална структура и управлението на водните ресурси на страната.
Загубихме един учен, който със своите трудове допринесе за развитието на хидрологията в България.

Поклон пред паметта му!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.