1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Седем стратегически документа за опазване на природата, бяха представени в Бургас

Седем стратегически документа за опазване на природата, бяха представени в Бургас

Първият разработен стратегически документ е Националният план за опазване на най-значимите влажни зони в България

Седем стратегически документа с национално и регионално значение за опазване на влажните зони и приоритетни видове птици, разработени в рамките на проект „Живот за Бургаските езера“ бяха представени от БДЗП и БФБ в Областна управа Бургас. Участваха представители на РИОСВ Бургас, Община Бургас, РС "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас, ДГС Бургас, ЛРД Лебед и др.

 Първият разработен стратегически документ е Националният план за опазване на най-значимите влажни зони в България - одобрен и приет от Министерството на околната среда и водите през октомври 2013 г. Планът е инструмент с национална значимост за опазване и управление на 11-те влажни зони, включени в списъка на  Рамсарската конвенция, сред които са Атанасовско езеро, Вая и Пода. Документът оценя и други 25 приоритетни влажни зони, и набелязва основни мерки за тяхното опазване и възстановяване за десетгодишен период (2013-2022).

Доскоро в нашето законодателство напълно са липсвали т.нар. „екшън” планове за опазване на застрашени видове растения и животни, твърдят природозащитниците. „Екшън“ плановете са документи, прилагането на които следва да доведе до опазване и подобряване на природозащитното състояние на конкретния вид. Те включват най-важната и актуална биологична информация и определят необходимите природозащитни мерки за вида. С труда на голям екип от специалисти в хода на проекта са разработени пет Планове за действие: за опазване на къдроглавия пеликан, големия воден бик, малкия корморан, белооката и тръноопашатата потапница.

Петте плана са официално приети от Министъра на околната среда и водите, с което те стават действащи за страната и може да се търсят средства за тяхното изпълнение, което да доведе до спасяването на тези пет вида птици и подобяване на местата, в които те са хранят, размножават и почиват, а у нас именно Бургаските езера са сред влажните зони с най-голяма значимост. Общият индикативен бюджет на „екшън” плановете е 16 806 000 лв., което включва дейности по възстановяването на ключови влажни зони чрез удълбаване, премахване на водна растителност, подобряване на хидрологичния режим, което е от пряка полза както за биоразнообразието, така и за хората, тъй като предотвратява наводнения и намалява осушаването. Част от другите дейности предложени в Плановете са изолиране на потенциално опасна за птиците електропреносна инфраструктура, разработване и прилагане на аква-екологични мерки, които да компенсират рибопроизводителите за щетите от рибоядни птици. 

 Важен проблем за района на Бургас е потенциалната заплаха от промишлени аварии в близост до трите езера. Такъв тип събития се нуждаят от координирането на максимално количество ресурси за кратко време, за да се избегне екологична катастрофа. Решаването на този проблем е причината за разписването на „Координационен наръчник за действие в случай на бедстващи приоритетни видове птици в района на гр. Бургас“, целящ да представи проблема и да даде насоки за реакция, в случай на нужда. Наръчникът обединява волята на различни заинтересовани страни – институции, неправителствени организации и фирми да гарантират опазването на биоразнообразието на езерата. Една от основните нужди, идентифицирана при разработването на Наръчника, е създаването на Регионален център за лечение и рехабилитация на пострадали птици.

 Всички документи са разработени с експертна подкрепа, включваща представители на МОСВ, РИОСВ, Българска академия на науките, както и представители на природозащитни неправителствени организации, включително и ловно-рибарски дружества.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.