1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Селското стопанство е един от най-уязвимите сектори у нас от климатичните промени, сочи анализ

Селското стопанство е един от най-уязвимите сектори у нас от климатичните промени, сочи анализ

Земеделието трябва и да интродуцира нови по-сухоустойчиви сортове

Селското стопанство е един от най-уязвимите сектори от климатичните промени, сочи анализ за уязвимостта на секторите на икономиката от климатичните промени, който е публикуван на страницата на екоминистерството. Добивите от слънчоглед през 2011-2020 г. в Централна и Западна България ще са близки или с около 15% над нормата, а в източните райони ще има понижение с около 10%, сочи анализът. Към средата на века добивите в източната част на страната ще паднат с 10-20%, в останалата част от страната добивите могат да се задържат или да надхвърлят текущите стойности с около 15%. Независимо от това, отглеждането на слънчоглед в голяма степен зависи от валежите, особено през лятото, когато се формира вегетативната маса и всяко засушаване е пагубно за формиране на реколтата.

Забелязва се намаление на добивите към края на века в сравнение с 2041-2050 г. Намалението на добиви през следващия век ще се дължи основно на по-късия вегетационен период и намаляването на валежите през лятото, когато е основният период на развитие на културата.

Повишаването на концентрациите на въглероден диоксид през остатъка от века създават предпоставка за повишаване на добивите от основните земеделски култури. Това увеличение в добивите обаче може да бъде възпрепятствано от нарасналия риск от засушаване, както и от намаляването на продължителността на репродуктивния период вследствие на повишение на температурите на въздуха. Отглеждането на селскостопанските култури, тяхната производителност и качество, са пряко зависими от климатичните фактори. 

Интензивните земеделски системи в Западна и Централна Европа като цяло имат по-ниска чувствителност към изменението на климата, тъй като дадена промяна в температурата или валежите ще има сравнително по-малко въздействие, а земеделските производители имат ресурси да се адаптират чрез промяна на управлението. Въпреки това, може да има значителна разлика в способността за адаптация на отделни земеделски дейности в зависимост от тяхната специализация или други характеристики на земеделското стопанство. Селското стопанство е сред най-уязвимите сектори на последиците от изменението на климата, тъй като промените в температурата и валежите, по-честите екстремни метеорологични явления, както и нарастването на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата имат предимно негативни ефекти върху производителността.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.