1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Северна Корея e поискала хуманитарна помощ от ООН

Северна Корея e поискала хуманитарна помощ от ООН

Миналия месец страната преживя опустошителни наводнения

ООН съобщи, че Северна Корея е поискала хранителни продукти, след като миналия месец страната преживя опустошителни наводнения. Представителите на организацията в Пхенян са заявили, че хуманитарната помощ трябва да се предостави спешно, след като са посетили регионите, засегнати от бедствието.

Според държавните медии в Северна Корея най-малко 119 души са загинали, а десетки хиляди са загубили домовете си. Щетите за инфраструктурата и обработваемата земя още повече изострят съществуващия проблем с недостига на храна. Хората в пострадалите региони се нуждаят и от питейна вода, има необходимост и от гориво.

ВВС отбелязва, че някои международни организации са започнали да събират различни продукти и дарения. В четвъртък Червеният кръст заяви, че ще отдели над 300 000 долара за жертвите от наводненията, пише "Дневник".

Наводненията последваха тежка суша по-рано тази година и бедствията за пореден път повдигнаха въпроса за трудностите пред Северна Корея да осигури хранителни продукти за населението си. КНДР до голяма степен разчита на хуманитарната помощ, тъй като не може да произведе достатъчнo. Гладът в средата на 90-те години на миналия век се предполага, че е довел до смъртта на стотици хиляди севернокорейци. Доклад на ООН от миналия месец твърди, че две трети от 24-милионното население на КНДР страна от хроничен недостиг на храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.