1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

Обезлюдяването и застаряването убиват малките градчета и особено селата

Голите полета, празните пътища, рушащите се къщи и затворените училища казват всичко. Добре дошли в провинциалните северозападни райони на България - официално най-бедният регион в ЕС, пише АФП, цитирана от КРОСС.

"Почти няма социално-икономически индикатор, по който този район да не е на последно място както в България, така и в ЕС. Картинката там не е оптимистична", казва в интервю за "Франс прес" заместник-регионалният министър Николай Нанков.

През 70-те и 80-те регионът е индустриален, произвеждайки стоки, продавани на пазарите но Съвета за икономическа взаимопомощ по комунистическо време. Но с падането на Желязната завеса преди повече от 20 години заводите затварят врати. От тогава броят на хората намалява, като обезлюдяването и застаряването убиват малките градчета и особено селата, оставяйки някога шумните училища, великолепните църкви и огромните селскостопански кооперативи в руини.

Трудно е да се намери работа в близките градове Монтана и Враца, още повече във Видин, където самотните комини на отдавна закритите фабрики са единственото напомняне за индустриалното минало на региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.