1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шест туристически маршрута в парк "Витоша" ще бъдат възстановени

Шест туристически маршрута в парк "Витоша" ще бъдат възстановени

Проектът се финансира със средства от Оперативна програма "Околна среда"

Шест туристически маршрута ще бъдат възстановени и ремонтирани в рамките на проект "Изпълнение на приоритетните дейности от плана за управление на Природен парк "Витоша" – фаза II", предаде БГНЕС.

Проектът се финансира със средства от Оперативна програма "Околна среда", а около половината от бюджета ще бъдат изразходвани именно за шестте маршрута – от местността Яворова поляна до село Кладница; от хижа Бор до хижа Планинарска песен; от местността Дендрариума до местността Златните мостове; от хижа Малинка до хижа Еделвайс; от Златните мостове през местността Офелиите и Яворова поляна до заслона Слънчев рид и обратно до Златните мостове; от хижа Кумата, през Конярника до хижа Звездица и хижа Еделвайс и обратно до Кумата. Ще се възстановят и съществуващите санитарни възли в района на местността Офелиите, на Златните мостове и на хижа Момина скала. По възстановените маршрути ще се поставят и нови информационни табели.

Част от дейностите на проекта са насочени към подобряване на състоянието на четири растителни вида, три групи животни и 6 типа природни местообитания на територията на парк "Витоша". Ще се работи за възстановяването на петтичинковата върба, мулмуловидната скоруша, жълтата тинтява и елвезиевото кокиче. В рамките на проекта ще се поставят и GPS – GSM нашийници на две мечки, за да разберат експертите откъде минават мечките, които идват от Рило-Родопския масив. В момента на територията на парка има приблизително около 10 мечки, но никой не може да каже колко точно са те. Предстои да бъдат уловени и доставени още 15 диви кози, които да живеят на територията на природен парк "Витоша".

Ще се работи и за възстановяване на популацията на Главоча - вид риба, застрашена от изчезване в национален и европейски мащаб, както и на популацията на изключително красивата пеперуда Червен аполон. Ще се разработи специализирана кадастрална карта и специализиран устройствен план на инфраструктурата на парка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.