1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шистов газ — новите проекти се нуждаят от оценка за въздействие на околната среда

Шистов газ — новите проекти се нуждаят от оценка за въздействие на околната среда

ЕП измени ключовото законодателство с цел привеждането му в съответствие с новите приоритети на Европа

Европейският парламент предложи проучването и добивът чрез хидравлично разбиване на неконвенционални въглеводороди да подлежи на оценка за въздействие върху околната среда. Това ще стане с приемането на изменението на съществуващото законодателство на ЕС в сряда. Депутатите предлагат мерки за борба с конфликтa на интереси, както и гаранции, че обществеността е информирана и консултирана предварително.

„Изменихме това ключовото законодателство с цел привеждането му в съответствие с новите приоритети на Европа, като опазване на почвите, устойчиво използването на ресурси и опазване на биологичното разнообразие. Хидравличното разбиване предизвиква безпокойство. Ние определихме ясни критерии за избягване на конфликт на интереси и за участие на гражданите“, заяви докладчикът Андреа Дзанони (АЛДЕ, Италия). Г-н Дзанони получи мандат за преговори за споразумение на първо четене с министри на ЕС с 332 гласа „за“, 311 „против“ и 14 въздържали се.

Шистов газ — задължителна оценка на въздействието при фракинг

Действащото законодателство обхваща газовите проекти, които извличат най-малко 500 000 кубически метра на ден. Много проекти за добив на шистов газ са с по-малък обем, поради процеса на хидравлично разбиване, и следователно не са обект на оценка на въздействието. Депутатите настояха това изискване да бъде задължително, независимо от извличаното количеството, за всички проучвания и експлоатации на неконвенционални въглеводороди (шистов газ и нефтоносен шист, светилен газ и др.), когато е налично хидравлично разбиване.

Предотвратяване на конфликт на интереси

Предложението включва мерки, насочени към борбата с конфликта на интереси. между предприемачите и специалистите извършващи проучванията. В измененията предложени от депутатите се казва, че експертите трябва да притежават необходимата квалификация, опит и технически умения. Те трябва да могат да работят по научно обективен начин, независимо от предприемачите и дори публичните органи, се казва в текста.

Достъп до информация

Депутатите предлагат също мерки, гарантиращи, че обществеността е информирана и консултирана в съответствие с Конвенцията от Архус.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.