1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще преобладава понижение и задържане на речните нива

Ще преобладава понижение и задържане на речните нива

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около праговете за средни води

По данни и прогнози на  Националния институт по метеорология и хидрология към БАН(НИМХ-БАН), в Южна България  днес, 7 юни, са възможни слаби превалявания с количества от 1-3 л/кв.м. В понеделник  ще е почти без валежи. Във вторник  на места в Източна България ще превали с количества до 5 л/кв.м. За това информираха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

През изминалото денонощие речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали непроменени.

Регистрираните водни количества на наблюдаваните реки в страната са около праговете за средни води.


Дунавски басейн : колебанията на речните нива са в границите от -16 см до +7 см. Регистрирани са незначителни повишения в поречията: Огоста с до +1 см, Искър с до +7 см, Вит с +1 см, Осъм с +4 см, Янтра с до +6 см.

 
Черноморски басейн: речните нива са се задържали.


Източнобеломорски басейн : в поречието на Тунджа речните нива са се повишавали с до +12 см (гр. Елхово). Във водосбора на река Марица са регистрирани повишения по основната река с +18 см при Първомай, с +25 см при Харманли  и  с +4 см при Свиленград. Понижения с до -3 см са отчетени в поречие Арда.

Западнобеломорски басейн: нивата  във водосбора на река Места са се понижавали с до -2 см. Регистрирани са колебания на нивата от -6 см до +7 см в басейна на Струма.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, днес нивата на наблюдаваните реки в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат. На места, в резултат на прогнозираните валежи са възможни незначителни, краткотрайни повишения.


Дунавски басейн : през следващите едно –две  денонощия нивата на наблюдаваните реки ще останат без съществена промяна или ще продължат да се понижават, като на места в долните течения са възможни незначителни повишения, в резултат на оттичане.


Според моделираните водни количества за река Искър на 7, 8 и 9 юни ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.


Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 7, 8 и  9 юни ще бъдат над средната многогодишна стойност. Водните нива ще са под прага за внимание.


Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 7, 8 и 9 юни  ще бъде около средно многогодишната стойност, като водното ниво няма да се промени съществено.


Черноморски басейн : през следващите две денонощия се очаква нивата на наблюдаваните реки да останат без съществени изменения.


Източнобеломорски басейн  : днес и утре, в резултат на прогнозираните валежи, са възможни краткотрайни повишения на нивата на наблюдаваните реки:


Река  Тунджа – възможни  са  краткотрайни повишения в долното течение на реката;


Река  Марица – възможни са краткотрайни повишения в долното течение на основната река и притоците й.


Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:  Водните нива в басейна на реките Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

Река Арда – възможни са краткотрайни, незначителни повишения във водосбора й.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.


Западнобеломорски басейн:


Нивата на наблюдаваните реки Места и Струма ще останат без съществено изменение.


В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.