Щетите от природни бедствия ще се утроят до края на века, сочи доклад

Превантивните мерки са лесни и оправдават средствата, но правителствата трябва да проявят здрав разум

Щетите от природни бедствия, причинени от глобалното затопляне могат да се утроят и има вероятност да достигнат 185 млрд. долара до края на века, пише Ройтерс. Агенцията цитира съвместен доклад на ООН и Световната банка, в който учените настояват за промяна на фокуса на политиките от справяне с последиците от бедствията към превенция.

Хората, изложени на риск от природни бедствия, като бури или наводнения в големите градове, може да се удвоят и броят им да достигне 1,5 млрд. до 2050 г., сочи още докладът. Някои не толкова сложни и скъпи мерки обаче може да редуцират загубите от природните бедствия. В изследването като успех се посочва Бангладеш и строенето на прегради срещу циклоните. Проучването включва природни бедствия като земетресения, периоди на затопляния, наводнения и други. Превенцията срещу бедствия ще се отплати, но ако се прави навреме и по правилния начин, съветват учените, съставили доклада от 250 страници.

Докладът предупреждава още, че зачестилите през последните години тропически бури могат да увеличат още повече разходите и могат да добавят допълнително 70 млрд. долара към "сметката" за справяне със щетите от природни бедствия.

Превантивните мерки са лесни и оправдават средствата, но правителствата трябва да проявят здрав разум. Докладът предупреждава, че много от страните не инвестират в подобни системи, които значително могат да намалят потенциалните вреди, причинени от екстремните температурни разлики.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.