1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Щетите от природни бедствия ще се утроят до края на века, сочи доклад

Щетите от природни бедствия ще се утроят до края на века, сочи доклад

Превантивните мерки са лесни и оправдават средствата, но правителствата трябва да проявят здрав разум

Щетите от природни бедствия, причинени от глобалното затопляне могат да се утроят и има вероятност да достигнат 185 млрд. долара до края на века, пише Ройтерс. Агенцията цитира съвместен доклад на ООН и Световната банка, в който учените настояват за промяна на фокуса на политиките от справяне с последиците от бедствията към превенция.

Хората, изложени на риск от природни бедствия, като бури или наводнения в големите градове, може да се удвоят и броят им да достигне 1,5 млрд. до 2050 г., сочи още докладът. Някои не толкова сложни и скъпи мерки обаче може да редуцират загубите от природните бедствия. В изследването като успех се посочва Бангладеш и строенето на прегради срещу циклоните. Проучването включва природни бедствия като земетресения, периоди на затопляния, наводнения и други. Превенцията срещу бедствия ще се отплати, но ако се прави навреме и по правилния начин, съветват учените, съставили доклада от 250 страници.

Докладът предупреждава още, че зачестилите през последните години тропически бури могат да увеличат още повече разходите и могат да добавят допълнително 70 млрд. долара към "сметката" за справяне със щетите от природни бедствия.

Превантивните мерки са лесни и оправдават средствата, но правителствата трябва да проявят здрав разум. Докладът предупреждава, че много от страните не инвестират в подобни системи, които значително могат да намалят потенциалните вреди, причинени от екстремните температурни разлики.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.