1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шуменските екоинспектори са извършили 212 проверки по Закона за водите

Шуменските екоинспектори са извършили 212 проверки по Закона за водите

Дадени са предписания за ежедневно следене на замърсяването в отпадъчните води

212 проверки по Закона за водите са извършили шуменските екоинспектори от началото на годината. От тях 139 са на обекти емитери на отпадъчни води, зауствани във воден обект, при 73 са взети водни проби, съобщават от пресцентъра на Регионалната инспекция по околна среда и води.

Извършеният контрол е по показателите биологична потребност на кислород, химична потребност на кислород, общ фосфор и азот, неразтворени вещества, нефтопродукти, детергенти-повърхностно активни вещества, мазнини, тежки метали и опасни вещества със силно токсично действие. Дадени са предписания за ежедневно следене на замърсяването в отпадъчните води и за отстраняване на нарушения, съобразно екологичното законодателство. Съставени са 10 акта за констатирани превишения на допустимите норми.

РИОСВ-Шумен се присъединява към отбелязването на Световния ден за мониторинг на водата. Той се отбелязва вече 9 години на 18 октомври. Оттогава в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.