1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шуменският екарисаж преустанови дейността си

Шуменският екарисаж преустанови дейността си

Причина за това са неизплатените дългове от страна на Агенцията по безопасност на храните

Шуменският екарисаж преустанови от днес дейността си по обезвреждане на трупове на умрели животни. Причина за това са неизплатените дългове от страна на Агенцията по безопасност на храните. Това обяви директорът на „Брамас-96" Мирослав Александров, цитиран от Дарик радио.

Той коментира и думите на директора на Агенцията, д-р Йордан Войнов, че ако екарисажът в Шумен спре работа, неговата дейност ще поеме екарисажът във Варна. „Считам, че това предприятие няма необходимия капацитет, за да обезвреди чисто физически тези трупове, също считам, че няма необходимото транспортно и логистично осигуряване за да поеме целия периметър на страната", каза Александров.

Той добави, че ако не се предприемат адекватни действия по този проблем ще сезира Главна дирекция „САНКО" към Европейската комисия. „Ако тази дирекция констатира, че има проблем със събирането и обезвреждането на труповете на животни в България, освен финансовите санкции, които страната ни ще понесе, износът на хранителни стоки, като месо, колбаси и т.н. ще бъде забранен. Тоест на нашите фирми ще бъде забранено да продават в ЕС", каза още Александров.

Миналата седмица Александров съобщи, че крайният срок за погасяване на дълговете от страна на Агенцията по храните е изтекъл. Дружеството настоява за плащане на поне 35% от дължимата сума. „Не съм максималист, не искам всичко, аз знам, че има проблеми в бюджета, но едни 35% трябва да постъпят за да можем ние да работим", каза още той.

В момента предприятието има задължения към свои доставчици. „Към бюджета обаче нямаме задължения", категоричен беше Александров. Държавата дължи на дружеството 2, 6 млн. лв. за период от 10 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.