1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Швеция временно спира отстрела на вълци

Швеция временно спира отстрела на вълци

Изключение ще има единствено за животни, нападнали хора

През следващата зима Швеция няма да издава разрешителни за отстрел на вълци, съобщиха от правителството в Стокхолм. Експертите са преценили, че с 300 екземпляра популацията на хищниците е достигнала оптималната си численост.

Ежегодните лицензи за лов на определен брой вълци бяха трън в очите на еколози и организации за защита на животните. Сега властите са на мнение, че броят вълци е намалял до такава степен, че те отново се нуждаят от защита. През миналата година изчисленията сочеха 305 екземпляра, които са достатъчни за запазване на популацията, без това да създава прекалено големи проблеми за животновъдите. Затова издаването на разрешителни се замразява. Изключение ще има единствено за животни, нападнали хора, нещо, което се случва изключително рядко.

През зимата на 2017/18-та шведските власти издадоха разрешение за отстрел на 22 вълка, но бройката така и не беше изпълнена. Досега определянето на тази бройка винаги беше подложено на остри критики и често се налагаше да бъде потвърдено по съдебен път.

Въпреки протестите, шведската практика при управлението на популацията от вълци намира все повече привърженици в други европейски страни. На много места в Германия стопаните на пасищни животни настояват за подобни мерки, които да регулират броя на хищниците. Във френската част на Пиренеите също има подобен подход. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.