1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Система за ранно предупреждаване за опасност от цунами в Черно море

Система за ранно предупреждаване за опасност от цунами в Черно море

Снимка:

По дъното на морето в български и румънски води през следващите седмици ще бъдат разположени няколко станции

Система за ранно предупреждаване за опасност от цунами в Черно море ще заработи през следващите седмици. По дъното на морето в български и румънски води ще бъдат разположени няколко станции. При регистриране на земетресение те ще подават информация за силата и посоката на вълната към координационните центрове, намиращи се във Варна и в Констанца. Екипите в тях ще анализират и данни и ще преценяват дали има опасност за населението.

„Много е сложно да бъдат изчислени силата и потенциала на една вълна да бъде разрушителна. Не винаги една 7-метрова вълна може да бъде толкова смъртоносна, колкото висока 2 метра, но дълга с километри надигаща се водна маса”, заяви ръководителят на проекта доц. Орлин Димитров от Института по океанология във Варна, цитиран от ВарнаУтре. По думите му възможността по северното Черноморие, както и край бреговете на Румъния, да има разрушителни вълни е голяма, защото в района се намира най-опасното сеизмично огнище в акваторията на Черно море. То може да генерира земетресения със степен над 7 по скалата на Рихтер.

Създаването на раннопредупредителната система струва 6 млн. евро. Финансирането е по Програмата за трансгранично сътрудничество на Европейския съюз. Според историческите сведения през последното хилядолетие има над 20 случая на цунами в Черно море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.