1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сладолед от плодове разхлажда мечките в Столичната зоологическа градина

Сладолед от плодове разхлажда мечките в Столичната зоологическа градина

Рецептата включва разнообразни плодове и зеленчуци, риба, мед и кисело мляко

Сладолед от плодове, зеленчуци, риба и мед разхлажда мечките в Столичната зоологическа градина, съобщи БТА, цитирайки Радко Сертов, главен куратор на зооколекцията.

По думите му във всички клетки в зоопарка освен слънчеви, има и сенчести пространства, в които животните си почиват в горещите дни. Те имат достъп и до вътрешни помещения, които също са прохладни.

Жегата очаквано се понася по-трудно от северните животни. Такива по думите на Сертов са например сибирските тигри. Те обичат да се припичат на слънце, а след това се скриват на сянка, разказа за навиците им експертът. По думите му навсякъде в парка, басейните са пълни с вода, която се сменя поне веднъж седмично. Голяма част от животните, например мечките, предпочитат, докато е най-горещо, да стоят във водата.

Сертов добави, че както всяка година специално приготвен сладолед гарантира разхлаждането на мечките в горещите дни. Рецептата включва разнообразни плодове и зеленчуци, риба, мед и кисело мляко. Те се замразяват на кубчета, а после се дават на мечките за разхлаждане.

Носорогът и слоницата пък обичат да бъдат къпани с маркуч, посочи Сертов. За носорога е направено и специално калище от кал и вода, в което той се търкаля с голямо удоволствие, за да се разхлажда. Той отбеляза, че, когато е горещо, начинът на хранене също е от значение животните да се чувстват добре. През лятото, когато температурите са високи, повечето всеядни животни консумират единствено плодове и зеленчуци, а животинският протеин е сведен до минимум, подчерта експертът. Той коментира, че досега в зоопарка не е имало случай животно да диша тежко или да не се чувства добре поради жегата.

Празни заграждения в парка в момента няма, обитателите са над 1 000, а скоро ще се увеличат още, съобщи Сертов. От Италия ще бъдат докарани вид дребни бели магарета, диви кози, както и сребърна лисица. Също от Италия се очаква да пристигнат и вид бели антилопи - един мъжки и две женски. От Турция пък ще дойдат пет котешки лемура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.