1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. След Страсбург и Бон, протести и във Франция

След Страсбург и Бон, протести и във Франция

Според данни на германската полиция в протестите във вторник са участвали няколко десетки хиляди фермери

За втори път този месец френски фермери излязоха на протест и блокираха пътища в цялата страна. Подобно на германските си колеги, те са недоволни от прекалено строгите ограничения, както и от негативното отношение на част от обществото към земеделците.

Демонстрации и митинги имаше пред редица префектури в различни градове на Франция. Фермерите призоваха президента Еманюел Макрон към отворен диалог и поискаха повече подкрепа, която да гарантира оцеляването им.

В същото време пред сградата на Европейския парламент в Страсбург се събраха няколкостотин фермери и екоактивисти, които настояха за по-устойчива европейска аграрна политика. Те поискаха субсидии да се дават само на онези, които допринасят за опазването на околната среда и се отнасят хуманно с животните. Според демонстрантите европейската аграрна политика поощрява модел, който е вреден за климата, животните и в крайна сметка за самите фермери. 

Според данни на германската полиция в протестите във вторник са участвали няколко десетки хиляди фермери. Само на централния площад в Бон се събраха повече от 10 хиляди души, а градът беше блокиран от 1000 трактора. На подобен митинг в Хановер силите на реда преброиха 2 хиляди машини, в Мюнхен са дошли хиляда. От съображения за сигурност на места митингите бяха прекъснати от полицията, тъй като събралите се протестиращи са били повече от очакваното. В своя декларация германският земеделски министър Юлия Кльокнер изрази разбиране за исканията на фермерите, но ги призова и към готовност за промяна. По думите й не е редно всички стопани да бъдат наричани "отровители на природата" и "мъчители на животни". Въпросът за устойчивото земеделие разделя обществото, признава Кльокнер и в същото време изтъква, че всеки, който нарушава правилата относно екологията или отношението към животните, трябва да бъде наказан.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.