1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Служители на МВР, агенция „Митници“ и горски стопанства са победителите в кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“

Служители на МВР, агенция „Митници“ и горски стопанства са победителите в кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“

На 10 декември 2014 г. журито на кампанията взе решение да награди всички участници в кампанията

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) награждават всички участници в кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“. През последните месеци на 2014 г. за пръв път в България се проведе подобна кампания като в нея взеха участие 13 участници от цялата страна. Номинациите разказват историите както на професионалисти - хора, които са служители на институции (напр. ДГС, РПУ и т.н.), така и на любители природозащитници,информираха от ИАГ.

На 10 декември 2014 г. журито на кампанията взе решение да награди всички участници в кампанията, тъй като всеки кандидат има изключително ценен принос за предотвратяването или разкриването на престъпления срещу дивата природа. Критериите за оценка на номинациите включваха: инициативност, познаване и прилагане на нормативната уредба, постоянство, работа с държавни и общински органи и оригиналност в подхода.

Организаторите на кампанията споделят, че тази първа година на кампанията е събрала най-важните постижения в работата по случаи на престъпления срещу дивата природа през последните 25 години.

Около една трета са  номинациите на служителите от горския сектор, които показват тяхната инициативност и активната им позиция по отношение на предотвратяването на престъпления свързани със защитени видове. Асен Христов, ДГС гр. Провадия, Николай Симидчиев и Румен Евтимов от РДГ Смолян и Димитър Димитров, ДГС Смолян са хората предприели активни действия и не са позволили сеч на важни за глухаря (вид защитена птица, още наричана Див петел) дървета, както и незаконното задържане на шиппопашати и шипобедрени костенурки и пойни и водолюбиви птици. 

Тъй като кампанията цели предотвратяване и разкриване на престъпления не само по отношение на видове птици или горски територии, изключително интересна е и номинацията на Пламен Димитров, който разкрива незаконна според него продажба на семена и грудки на защитени видове орхидеи. Той прави лично разследване и успява да се свърже с организации, които да му съдействат при подаване на сигнал до МОСВ. Сред наградените е и младият Теодор Георгиев от гр. Добрич, който журито реши да награди за неговата инициативност и постоянство, въпреки че сигналът, който той е подал не се отнася за престъпление срещу дивата природа.

ИАГ и БДЗП ще наградят всички победители в кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“ на 19 декември 2014 г.

Кампанията се провежда в рамките на LIFE+ проекта „Горите на орела“ за опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел, финансиран от ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.