1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Смолян е сред градовете с най-мръсен въздух през ноември

Смолян е сред градовете с най-мръсен въздух през ноември

Основната причина за регистрираните отклонения е отоплението на твърдо гориво

Смолян е сред градовете с най-мръсен въздух през ноември. Това показват замерванията за качеството на атмосферния въздух, извършвани от автоматичните станции на Изпълнителната агенция по околна среда. От началото на ноември са регистрирани общо 15 замърсявания на въздуха с фини прахови частици.

Най-мръсен е бил въздуха над родопския град през първата седмица на предходния месец, както и последната му десетдневка. Единични случай са констатирани и през октомври. Най-сериозно замърсяване е отчетено на 1 ноември, когато праха над Смолян е бил близо 3 пъти над нормите. През останалите дни с мръсен въздух показателите са между 1,3 и 2 пъти над нормите. Основната причина за регистрираните отклонения е отоплението на твърдо гориво. Заради кризата около 90% от смолянчани се отопляват на дърва и въглища, а всяка 5 къща вече е с локално парно, което освен по-добро отопление, отделя и много повече вредни емисии.

В същото време градът се намира в труднопроветлива котловина и по този начин димът от печките, съчетан с изгорелите газове на автомобилите се задържа за повече време над областния град. Измервателната станция пък се намира на най-оживеното кръстовище в кв. Райково, където потокът от автомобили е най-сериозен, отбелязва агенция КРОСС.

В последните 5 години замърсяването на въздуха в Смолян с фини прахови частици е сериозен проблем. Единственият начин за справяне с него е като поне 50% от домовете и предприятията преминат на отопление с газ или ток. И докато газта все още не е слязла от Пампорово, то постоянно покачващата се цена на тука трудно би принудила смолянчани да зарежат печките. Въпреки поскъпването на дървата с над 50% тази година, те си остават предпочитан източник на топлина през зимата. Освен това, дървата пестят средства и за готвене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.