1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Снимките на "Недосегаемите 2" не са засегнали колониите прилепи, обитаващи Деветашката пещера

Снимките на "Недосегаемите 2" не са засегнали колониите прилепи, обитаващи Деветашката пещера

Това обяви екоминистерството след теренна проверка, възложена миналата седмица от министър Нона Караджова

Колониите прилепи, обитаващи Деветашката пещера, не били засегнати от работата по снимането на филма "Недосегаемите 2". Това обяви екоминистерството след теренна проверка, възложена миналата седмица от министър Нона Караджова, пише "Дневник".

Проверката беше направена по повод сигналите на природозащитни организации, че снимките притесняват животните в периода им на хибернация (зимен сън), което може да бъде фатално за тях. Според инспекцията на пещерата, направена от екип експерти на екоминистерството и БАН, повечето от прилепите са в хибернация и има единични мъртви екземпляри, което обаче била нормална смъртност.

Експертите са наблюдавали над 100 зимуващи екземпляра от вида ръждив вечерник, около 200 броя от видовете голям и среден подковонос, 7000 пещерни дългокрили и единични бройки дългопръст нощник и голям нощник. Общият брой на зимуващите в момента прилепи от петте вида в колониите в Деветашката пещера и съседната Долния парник е около 20 000.

Министерството отхвърли твърденията, че снимките на холивудската продукция са повлияли негативно на състоянието на животните, но разпореди във връзка с настъпването на студения сезон и зимуването на колониите посещенията в Деветашката пещера да се прекратят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.