1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. София е градът с най-мръсен въздух в ЕС

София е градът с най-мръсен въздух в ЕС

176 дни в годината нивото на твърдите частици във въздуха е над нормата

София е градът с най-мръсен въздух в ЕС, според списъка, изготвен от центъра за устойчиви политики "Екополис", съобщи bTV. Веднага след българската столица е румънската Букурещ. Според информацията на екологичната организация, в София 176 дни в годината нивото на твърдите частици във въздуха е над нормата.

Неотдавна друг български град - Пловдив, бе обявен от от италиански статистически институт за населеното място с най-мръсен въздух в Европа за 2010 г. За 2008 г. там е отчетено, че от 366 дни 208 са били със завишени норми на прахови частици. Към 2010 г. тенденциите били това да се увеличава 2,6 пъти. Гражданите на Пловдив започнаха подготовка за колективен иск срещу общината заради замърсяването на въздуха и се очаква съвсем скоро да започне и дело.

В отговор  преди месец началникът на Дирекция "Екология" в общината Стефан Шилев обяви, че от миналата година са заложени мерки за намаляване на фините прахови частици. Улиците се мият пет пъти седмично, преасфалтират се 41 км от пътната настилка и са вложени над 1 млн. лв за допълнително озеленяване на града. Според адвоката Михаил Екимджиев за периода от 2004 до 2008 г. са изразходвани 56 млн. лв. за решаване на проблема. Тази сума обаче не била похарчена по предназначение. Парите отивали основно за писане на програми, отчитане на резултати и мониторинг, който да съобщи на хората, че дишат мръсен въздух.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.