1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. София, Перник и Гълъбово са сред градовете с най-мръсен въздух

София, Перник и Гълъбово са сред градовете с най-мръсен въздух

Основни причини за високото ниво на вредни емисии са тецовете и автомобилният трафик

София, Перник и Гълъбово са сред градовете с най-мръсен въздух. Те са населените места с повече от един т.нар. проблемен замърсител. Основни причини за високото ниво на вредни емисии са тецовете и автомобилният трафик. Това показа обобщението на данните за година назад, което направиха експерти от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Те се отчитат в пунктовете в градовете и се качват в сайта на агенцията. Ежедневният бюлетин дава нивата на основни показатели, които характеризират качеството на атмосферния въздух според националното и европейското законодателство. Посочват се данните там, където има превишение.

Един от основните показатели, които се наблюдават в градовете, е съдържанието на фините прахови частици. Обикновено са най-високи при мъгли - защото тогава няма циркулация на въздуха и те се задържат.

Нормата се счита за нарушена, когато са регистрирани повече от 35 средноденонощни стойности над 50 µg/m3 (микрограма на кубичен метър). Най-много превишения са измерени в Димитровград – 173, Видин – 157, и Пловдив – 154. Пределно допустимата граница за серен диоксид в атмосферния въздух се смята за нарушена в пунктовете за мониторинг, когато са регистрирани повече от 24 средночасови стойности над праговата стойност от 350 µg/m3.

В Гълъбово са измерени 48 концентрации, превишаващи нормата – проблемът в града се дължи на енергийния комплекс “Марица изток”. Средноденонощната норма е превишена и в Перник, където причинителят на замърсяването е “Топлофикация”, пише “24 часа”. При наличието на азотен диоксид във въздуха средночасовата норма е превишена, ако за една календарна година са регистрирани повече от 18 средночасови стойности за концентрацията - над 200 µg/m3.

В София в пунктовете в кв. “Павлово” и “Хиподрума” са измерени съответно 36 и 42 превишения на азотен диоксид, в Перник - 28, и в Стара Загора - 33. Причина за измерените високи концентрации е наситеният автомобилен трафик. При въглеродния оксид и оловните аерозоли не са регистрирани превишения на нормата. Трудно е да се определи кои градове са с най-замърсен въздух. Но все пак градовете с повече от един проблемен замърсител са Гълъбово, Перник и София заради тецовете и автомобилния трафик.

Ако се опитаме да видим какво се е променило през последните години в чистотата на въздуха, явно трябва да погледнем в кои градове е настъпила промяна - като затварянето на предприятие. Именно след закриването на “Кремиковци” е сложен край на проблема с нивото на замърсяване със сероводород и фенол, намаляло е и нивото на фините прахови частици. След затварянето на ОЦК в Кърджали също за пръв път от десетилетия нивото на замърсяване със серен диоксид и оловни аерозоли е под допустимите норми, коментират специалистите от ИАОС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.