1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Споразумение поставя началото на инициатива за сътрудничество под наслов "Наука за Дунавската стратегия"

Споразумение поставя началото на инициатива за сътрудничество под наслов "Наука за Дунавската стратегия"

БАН става част от научния проект

Съвместният изследователски център на Европейската комисия - Joint Research Centre (JRC) подписа споразумение за тясно сътрудничество с академии на науките от държавите - членки от Дунавския регион, съобщиха от БАН.

Подписи под споразумението поставиха председателите на Българската академия на науките (БАН), на Унгарската академия на науките (HAS), на Румънската академия (RА) и на Словашката академия на науките. Документът е част от Стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион и беше подписан по време на петото издание на Световния форум за наука, организиран от Унгарската академия на науките, в сътрудничество с UNESCO, ICSU, и AAAS.

Споразумението поставя началото на научна инициатива за сътрудничество под наслов "Наука за Дунавската стратегия." Дейностите за сътрудничество са в обширни области от взаимен интерес, като екологични информационни системи, в селското стопанство и изменението на климата, за устойчиво управление на природните ресурси - вода, почва, гори, въздух, земя, биоразнообразие, както и екологичните рискове, свързани с горски пожари, суша и наводнения. Инициативата ще бъде отворена за участие и за Национални академии и изследователски центрове и на другите страни от Дунавския регион.

От българска страна, в подписването на Споразумението участват председателят на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов, председателят на Комисията по образование, наука и въпроси на децата, младежта и спорта към Народното събрание г-н Огнян Стоичков, посланикът на България в Унгария г-н Димитър Икономов и главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров.

"Подписаният документ е изключително важен за Българската академия на науките. Той ще даде възможност за още по-ефективно използване на научния й потенциал, в рамките на сътрудничеството по Дунавската стратегия на ЕК. В това Споразумение е включена и програма за бъдещо финансиране на научни проекти между страните от Дунавския регион", съобщи след подписването председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.