1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Според доклад строителството на ски курорти в Пирин нанася необратими щети на планинския район

Според доклад строителството на ски курорти в Пирин нанася необратими щети на планинския район

Анализът показва, че ски зоната, одобрена от българското правителство компрометира икономическата стойност на Пирин и не води до ясни ползи

На Национален парк „Пирин“, едно от най-важните места за биоразнообразието в Европа, са нанесени необратими щети в резултат на разрастването на ски зона Банско, се казва в публикуван днес доклад на WWF. Анализът показва, че ски зоната, одобрена от българското правителство през 2000 г., компрометира икономическата стойност на Пирин и не води до ясни ползи към днешна дата, а новите планове за мащабни сечи и строежи биха нанесли допълнителни големи щети и се основават на неясен бизнес модел.

Един от основните изводи на доклада на консултантската фирма за развитие Далберг, изготвен по поръчка на WWF, е че районът на Пирин е богат на възможности за развитие, основано на опазената уникална природа на националния парк. За да бъдат реализирани те, трябва заинтересованите от опазването и управлението на Национален парк „Пирин“ страни, да съгласуват законни и прозрачни действия. Това ще отвори едностранния модел на управление на района на парка за множество нови, целогодишни бизнес инициативи и ще осигури дългосрочното развитие на региона.

Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България заяви: Развитието на ски-зоната в преследване на краткосрочна печалба вече е довело до големи поражения върху Пирин. Докладът се фокусира на негативните ефекти, както за природата на Пирин, така и за неговата дългосрочна икономическа стойност. Българското правителство не може да продължава да настоява да разреши увеличението на ски зоната 12 пъти. Вместо това трябва да чуе гражданите, които искат Пирин да бъде опазен. Устойчивото икономическо развитие може много по-добре да реализира дългосрочния потенциал на парка и да увеличи възможностите за туризъм извън ски-туризма, разработвайки целогодишни дейности за привличане на посетители извън зимните месеци.

Докладът на „WWF Хлъзгави склонове. Защита на Пирин от неустойчиво развитие и сечи“ подчертава, че концесионерът на ски-зоната е построил ски съоръжения на територия 60% по-голяма от тази, предоставена му по договор. Това строителство е нанесло необратими щети на националния парк. В резултат на това две зони вече са загубили статуса си на световно природно наследство на ЮНЕСКО.

Промените в новия план за управление на националния парк, приети прибързано и непрозрачно от българското правителство на 28 декември 2016 г., представляват потенциална заплаха за важните екосистеми в Пирин. Строителството на ски инфраструктура и мащабната сеч биха заплашили дивата природа на парка като унищожат, намалят или фрагментират природните хабитати. Разширяването на ски-зоната би засегнало някои от най-дивите и ценни територии в парка и би довело до изсичането на вековни гори. Изчисления показват, че ще трябва да бъдат изсечени 3 000 хектара гора за нуждите на планираното увеличение на ски зоната.

Докладът разглежда и факта, че мотивите в основата на бизнес модела за разширяване на ски зоната са слаби. Ски зоната има неясен икономически ефект върху местната икономика към днешна дата – безработицата е нараснала,  населението е намаляло, а цените на недвижимите имоти драстичното са се понижили. Банско също така не усвоява ефективно потенциала на съществуващата материална база.  В допълнение, се очаква климатичните промени да повлияят на снежната покривка, увеличавайки зависимостта от изкуствен сняг, драстично увеличавайки цената на управлението на ски-зоната и поставяйки под въпрос наличните водни ресурси.

Докладът на WWF предоставя план за устойчивото развитие на Пирин. Тази визия се основава на целогодишен устойчив туризъм и на стратегия за диверсификация на приходите в района. Гледайки напред, развитието на общините около парка би трябвало да бъде ръководено от стратегия за устойчив зимен и летен туризъм. Докладът разглежда посоки за развитие и бизнес възможности за Пирин извън ски сезона.

Марко Ламбертини, генерален директор на WWF казва: Възможностите Пирин да се развива устойчиво съществуват. Вместо да подкрепя строителството на увреждащи ски-курорти, българското правителство трябва да използва природните ценности на Пирин, за да разраства местната икономика по начин, който не нанася необратими щети на този великолепен парк. Ние призоваваме всички заинтересовани страни да се обединят и да подкрепят това бъдеще за Пирин, което ще го запази за радост на идните поколения.

В доклада се казва още, че Пирин би могъл да служи за пример в устойчивото управление на планински екосистеми в България и света, а природата му да бъде запазена за поколенията днес и в бъдеще. В противен случай Пирин може да бъде записан в списъка на обектите на световно природно наследство в опасност в резултат на необратимите щети, нанесени върху безценните природни дадености, които той опазва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.