1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спорната зона между България и Румъния е в рамките на "Южен поток"

Спорната зона между България и Румъния е в рамките на "Южен поток"

Това съобщават медиите в северната ни съседка, цитирайки дипломатически източници

Спорната 17-километрова зона между България и Румъния се намира на територията, през която е проектирано преминаването на газопровода "Южен поток". Това съобщават медиите в северната ни съседка, цитирайки дипломатически източници.

В рамките на проекта "Южен поток" се изгражда тръбопровод за пренос на природен газ от Русия към България през Черно море и по-нататък към Гърция, Италия и Австрия. В случая обаче по думите на дипломатическите източници, ако спорът за участъка от континенталното плато в Черно море бъде решен в полза на Румъния, това ще й осигури над 50 съвместни линейни метра с континенталното плато на Турция.

Според румънската агенция Медиафакс властите в София вече са започнали преговори с петролната компания Ексон (Exxon) за спорната зона, която в действителност била около 300 кв. км.

И границата по Дунав под въпрос

Освен това този териториален българо-румънски спор не бил единственият за общата граница. Букурещ се канел да предложи предоговаряне на границата по Дунав, която в момента минава по средата на реката. Румъния обаче смята, че се налага очертаването на нова граница заради естествената ерозия на българския бряг. При евентуално реализиране на това намерение, северните съседи биха имали предимство, тъй като в румънския участък ще влязат повече острови, коментират експерти.

Темата за спорните въпроси между България и Румъния бе повдигната в сряда. Тогава стана ясно, че румънският първи дипломат Кристиан Дяконеску е съобщил за "спорна зона" от 17 кв. км в морето – въпрос, който според българското външно министерство се дискутира от 20 години. Дяконеску посочи още, че трябва да бъде обърнато специално внимание и на проблема с румънското малцинство на българска земя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.