1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спортните мотори и AТВ-тата вече няма да могат да се движат по горските пътища

Спортните мотори и AТВ-тата вече няма да могат да се движат по горските пътища

Това предвиждат приетите от парламента на първо четене поправки в Закона за горите

Спортните мотори и AТВ-тата вече няма да могат да се движат по горските пътища, а единствено по специално обозначени трасета. Това предвиждат приетите вчера, 30 януари, от парламента на първо четене поправки в Закона за горите, предложени от Министерския съвет. Горските стопанства пък ще дават разрешение колко и какви други превозни средства и каруци могат да минават по тези пътища, пише "Сега".

Промените предвиждат още всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, да могат да участват в търгове за добив на дървесина във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат частично или изцяло в тази община. Държавните горски стопанства имат право да предоставят до една трета от годишното си ползване на дървесина за добив или за преработване на "местни фирми".

Депутатите обаче отхвърлиха измененията в закона, внесени от депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски. Той предлагаше на камионите, които превозват дървесина, задължително да се монтират датчици за връзка с GPS система. Според него така ще се пресекат незаконната сеч и контрабандата. Десислава Танева от ГЕРБ заяви, че по принцип подкрепят идеята, но тя щяла да бъде сериозен финансов удар по дребните фирми в сектора.

В закона се предвижда още приходите от сервитути и учредяване на други вещни права върху държавни горски територии да постъпват в бюджета на Изпълнителната агенция по горите, а не в съответното държавно горско стопанство. От ГЕРБ възразиха и срещу този текст. Десислава Танева оспори и разпоредбата, според която средствата на Фонд "Инвестиции в горите" може да се използват и за съфинансиране на проекти по европейски програми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.