1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Способите и обхватът за проучване за нефт в Черно море ще бъдат обсъдени на среща в Бургаско

Способите и обхватът за проучване за нефт в Черно море ще бъдат обсъдени на среща в Бургаско

В нея участие освен представители на черноморски общини ще вземе и фирмата, избрана за проучвателните дейности

В министерството на икономиката, енергетиката и туризма вчера се проведе среща във връзка с разрешението на Министерски съвет за проучване и добив на нефт в Черно море. На нея участие взе и Красимира Мандулева, началник отдел „Екология” в община Несебър, предаде Агенция "Фокус".

Мандулева каза, че в рамките на две-три седмици областният управител на Бургас трябва да инициира втора подобна среща с цел уведомяване на обществеността с методите, които ще се използват и обхвата на проучването за нефт и природен газ. В нея участие освен представители на черноморски общини ще вземе и фирмата, избрана за проучвателните дейности.

„На проведената в столицата среща всички изразиха категорично своето възражение срещу взетото решение за проучвателни дейности. Беше отбелязано, че липсва оценка за акваторията на състоянието на Черно море, за начален етап на процедурата, която всъщност е стартирала 2008 г. и предвид чувствителността на този Черноморски регион е необходимо обществено обсъждане. Беше отбелязано от представители на общините, че търсенето и проучването на нефт и природен газ в морското пространство засяга пряко интересите на местното население и поради това е редно Министерски съвет първо да потърси становището на местната власт. Екологичните организации изразиха своите опасения срещу самите методи на проучване, които ще бъдат използвани и че е необходимо да бъдат взети максимални мерки за опазване на околната среда при евентуален разлив на нефт след откриването му”, каза Мандулева.

От Министерството на икономиката са представили своите аргументи и са обяснили, че е проведен единствено конкурс за избор на изпълнител за търсене и проучване като това не означава, че има сключен договор за добив на нефт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.