1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сръбската държава връща на наши сънародници наследствени земи в пограничните райони

Сръбската държава връща на наши сънародници наследствени земи в пограничните райони

По неофициална информация около 30 000 са изселниците у нас само от община Цариброд

Сръбската държава безпрецедентно връща на наши сънародници наследствени земи в пограничните райони. „Това стана възможно с приетия през 2012 година Закон за реституцията, който позволява на българите да заявят претенции към имотите, които са принадлежали някога на семействата им, и да добият собственост над тях, обясни Драголюб Нотев, представител на българското малцинство в Сърбия, пише в. "Репортер".

В западната ни съседка се съхраняват много архиви с имената на изселници, чиито потомци имат наследствени права. Въпреки това обаче, и въпреки че в момента в Цариброд тече реституция, никой не е уведомил тези хора за възможността да си върнат земите, обясни Нотев. По тази причина представители на българското малцинство в Сърбия са се нагърбили със задачата да информират за това колкото може повече хора, както и български медии.  

Времето, през което могат да се заявят претенции към наследствени земи в западната ни съседка обаче, изтича в края на 2013 година. По неофициална информация около 30 000 са изселниците у нас само от община Цариброд. От тях наследници на земи са около 10 000 души. 

Територията на Цариброд е била дадена на Кралство Сърбия, Хърватия и Словения, но тя е българска, принадлежи на хора от България и е тяхно законно право да си я върнат, уточни Нотев. 

Представители на българите в Сърбия са отправили молба към премиера Марин Райков да съдейства за официално приканване на наследниците да си потърсят правото на собственост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.