1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Среща на финансовия министър Симеон Дянков с представители на българската асоциация "Полимери"

Среща на финансовия министър Симеон Дянков с представители на българската асоциация "Полимери"

Снимка:

Причината е повишаването на цената за всички найлонови торбички на 35 стотинки от този понеделник

Министърът на финансите Симеон Дянков ще се срещне с представители на българската асоциация "Полимери" (БАП) днес. Причината е повишаването на цената за всички найлонови торбички на 35 стотинки от този понеделник, когато влизат в сила приетите от правителството изменения и допълнения в "Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци". Поправките целят сериозно намаляване на масовата им употреба и намаляване на замърсяването. 

Производителите и търговците на този тип торби обаче се обявиха категорично срещу поправките с тезата, че въвежданите мерки няма да имат търсения ефект. Според тях, те ще доведат до съкращаване на шест хиляди работни места. Асоциацията им организира и специално протестно шествие в столицата по този повод миналата сряда. 

Повишаването на цената беше известно още от миналата година, когато бе въведена първата такса в размер на 15 стотинки за всички торбички с дебелина под 15 микрона.

На предстоящата среща от "Полимери" очакват да се дефинира понятието "торбички за многократна употреба" и по точно на какви характеристики трябва да отговарят те, за да се тарифират различно от еднократните такива. Това, според тях, ще даде възможност, поне този тип торби да бъдат освободени от високата такса.

Производителите ще предложат и идеи за контрол на нелоялния внос на китайски торбички, за които не се плаща, защото те са под определената за това дебелина на найлона. Според изпълнителният директор на асоциацията Антоанета Перникова, между държавата и бизнеса има основа за конструктивен диалог по тези въпроси. Пред "Дневник" тя изрази мнение, че двете страни са склонни на взаимни отстъпки, без обаче да поясни точно за какви отстъпки става дума.

Преди няколко дни асоциацията организира протестно шествие в София срещу увеличаването на продуктовата такса за полиетиленови торбички. Повишаването на цената беше известно още от миналата година, когато бе въведена първата такса в размер на 15 стотинки за всички торбички с дебелина под 15 микрона. А през 2010 г. екоминистерството съобщи, че всяка година поетапно ще се увеличават таксите за полиетиленови торбички, като от 1 октомври 2012 г. ще бъде 35 стотинки за брой, през 2013 г. ще стане 45 стотинки, а през 2014 г. - 55 стотинки. От първи януари догодина екотакса ще се начислява на всички торбички.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.