1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Среща на финансовия министър Симеон Дянков с представители на българската асоциация "Полимери"

Среща на финансовия министър Симеон Дянков с представители на българската асоциация "Полимери"

Снимка:

Причината е повишаването на цената за всички найлонови торбички на 35 стотинки от този понеделник

Министърът на финансите Симеон Дянков ще се срещне с представители на българската асоциация "Полимери" (БАП) днес. Причината е повишаването на цената за всички найлонови торбички на 35 стотинки от този понеделник, когато влизат в сила приетите от правителството изменения и допълнения в "Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци". Поправките целят сериозно намаляване на масовата им употреба и намаляване на замърсяването. 

Производителите и търговците на този тип торби обаче се обявиха категорично срещу поправките с тезата, че въвежданите мерки няма да имат търсения ефект. Според тях, те ще доведат до съкращаване на шест хиляди работни места. Асоциацията им организира и специално протестно шествие в столицата по този повод миналата сряда. 

Повишаването на цената беше известно още от миналата година, когато бе въведена първата такса в размер на 15 стотинки за всички торбички с дебелина под 15 микрона.

На предстоящата среща от "Полимери" очакват да се дефинира понятието "торбички за многократна употреба" и по точно на какви характеристики трябва да отговарят те, за да се тарифират различно от еднократните такива. Това, според тях, ще даде възможност, поне този тип торби да бъдат освободени от високата такса.

Производителите ще предложат и идеи за контрол на нелоялния внос на китайски торбички, за които не се плаща, защото те са под определената за това дебелина на найлона. Според изпълнителният директор на асоциацията Антоанета Перникова, между държавата и бизнеса има основа за конструктивен диалог по тези въпроси. Пред "Дневник" тя изрази мнение, че двете страни са склонни на взаимни отстъпки, без обаче да поясни точно за какви отстъпки става дума.

Преди няколко дни асоциацията организира протестно шествие в София срещу увеличаването на продуктовата такса за полиетиленови торбички. Повишаването на цената беше известно още от миналата година, когато бе въведена първата такса в размер на 15 стотинки за всички торбички с дебелина под 15 микрона. А през 2010 г. екоминистерството съобщи, че всяка година поетапно ще се увеличават таксите за полиетиленови торбички, като от 1 октомври 2012 г. ще бъде 35 стотинки за брой, през 2013 г. ще стане 45 стотинки, а през 2014 г. - 55 стотинки. От първи януари догодина екотакса ще се начислява на всички торбички.

Тази седмица от БАП настояха допълнително отлагане на поскъпването. Те се обявиха и против еднаквата цена за всяка полиетиленова торбичка без оглед на нейния размер и дебелина. Промените, които касаят таксата за всички торбички не са били обсъждани, каза тогава Перникова. Проблемът всъщност идва от това, че масовата практика в момента в магазините е цената на пликчетата (15 ст.) да не се взима директно от клиентите. Тя беше достатъчно ниска, за да я взимат от надценката на продуктите. Така хората не плащаха за найлоновите торби и нямаха стимул да намалят употребата им като ги заменят с торби за многократна употреба.

"С действащата Наредба, въведена в условията на тежка икономическа криза за страната ни, браншът претърпя загуби, изчислени до момента на 60-70% спад в продажбите. Производството на най-леките торбички бе практическо спряно", твърдят в бюлетина си от март-април 2012 г. БАП.

Пликчета срещу платнени торби

"Не сме съгласни да пожертваме правата си на модерни потребители в 21 век и да се върнем десетки години назад във времето към един забравен начин за пазаруване с бабините торби и да изхвърляме боклука си с кофа", заявяват официално в сайта си БАП. 

Според тях, найлоновите торбички са по-екологичното решение, защото почти не се употребяват еднократно, а се използват и за други цели в домакинството. Памучните торбички пък не отговарят на хигиенните изисквания за допир с храна, смятат те и посочват "редица изследвания", в които е доказано повишено бактериално замърсяване на памучните торби заради многократната им употреба. Мотото на кампанията срещу промените гласи: "Мисли логично, живей екоЛОГИЧНО". "Полимери" предлагат усилията да се насочат в по-ефективно управление на отпадъците.

На другия фронт "За Земята". Екосдружението напомнят, че времето, необходимо за разграждане на една полиетиленова торбичка е около 1000 години, което означава, че "от масовото им навлизане в употреба до днес, все още не сме свидетели на напълно разложена полиетиленова торбичка."

Само 6% от произведените торбички в ЕС се рециклират, а останалите отиват в най-добрия случай на сметището, цитират статистики от сдружението.

Според БАП обаче, България е първата страна, в която се въвежда такса върху всички торбички, независимо дали са за еднократна или многократна употреба. "Забрани и жестоки рестрикции се налагат само в слаборазвитите африкански и азиатски страни, които не могат да се справят с проблема с отпадъците", заявяват производителите.

Във Великобритания, която е сред държавите с най-добро управление на отпадъците, е въведена продуктова такса, както за полиетиленовите, така и за хартиените и биоразградимите торбички. Подобно искане имат и от "За Земята". Дания пък налага такса директно на магазините, които предлагат пликчета и едновременно с това изисква търговците да карат клиентите да заплащат отделна цена за пликче. Близо 66% е спадът на употребата и на найлонови, и на хартиени пликчета в скандинавската държава като следствие.

Липсата на информация за ефекта от въвеждането на първата такса до момента, е единствената допирна точка между еколозите от "За Земята" и асоциация "Полимери".

"Би било добре, ако МОСВ представи равносметка и оценка на ефективността на първата такса до сега, както и резултатите, които са постигнати с нея.  Налага се и по-голяма яснота къде отиват и за какво ще се харчат парите, събрани от таксите", коментира Евгения Ташева от "За Земята".  

Що се отнася до опасенията на БАП, че голяма част от производството им вероятно ще спре заради неспособност да плащат тези продуктови такси, Ташева предлага преориентирането им – вместо неразградими, да започнат да правят биоразградими торби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.